eTwinning активности

download                      

                         eTwinning – Еразмус+

eTwinning је заједница школа и предшколских установа у Европи.

eTwinning је платформa намењена особљу (наставници, директори, библиотекари, итд.), које ради у школама/ предшколским установама у једној од европских земаља учесница, за потребе комуникације, сарадње, развијања пројеката, размене и, укратко, ради осећаја припадности најузбудљивијој европској заједници намењеној учењу/подучавању.

Придружите се eTwinning заједници

 

 

2017/2018

Представљање еTwiningа и активности које смо спровели у оквиру пројеката 2017/2018.

18.1.2018. Наставничког већа је упознато да смо добили обавештење од ННС тима еTwinningа да је школа испунила неке од потребних захтева за пријаву за добијање ознаке еTwinning школе. Наставница Марица Т. Антић је представила могућности које ће школа имати добијањем ознаке eTwinning школе, што ће допринети препознатљивости квалитета наше школе на европском  нивоу као предводника у области дигиталне праксе, безбедности на интернету, иновативним и креативним притупима педагогији, подстицању континуираног професионалног развоја запослених као и подстицању сарадничких наставних пракси са запосленима и ученицима.и позвала наставнике да се укључе у активности везане за пријаву, како би обезбедили све потребне доказе и испунили захтеве. Наставничко веће је усвојило предлог.

еТwinning међународни пројекат

“Magical Christmas“aedc0c98

Magical Christmas је пројекат о прослави Божића у европским земљама, предвиђен за узраст деце од 3-13 година.

30.11. 2017. покренула га је Paola Amorelli, наставница института ICS “Vito Fabiano“, из Италије. У пројекту учествује 17 земаља и 61 наставник. Циљ пројекта је развијање језичких вештина енглеског језика код ученика.

На Тwinspace-у ученици постављају божићне честитке са разноврсним жељама за Божић које праве и пишу на часу енглеског језика, постављају песме које су написали и певали на матерњем и енглеском језику, уз употребу разноврсник ИКТ алата пишу о божићној традицији, магичној атмосфери и обичајима своје земље. На овај начин се упознавају са културом и обичајима европских земаља и прослављају заједно овај велики и значајан празник. Крајњи продукти сарадње свих земаља на пројекту ће бити објављен у заједничкој електронској књизи.

У овом пројекту у нашој школи учествовало је одељење 7-3 у сложенијим активностима (опис традиције, састављање песама, писањe састава o божићној магији), док су ученици 2-3 и 3-3 одељења правили и писали честитке, али и певали песмице посвећене овом празнику на матерњем и енглеском језику. Пројекат је реализовала наставница енглеског језика Марица Трајковић Антић.

 

2016/2017 

ПРОЈЕКАТ „Здрава планета-здрава храна“ (Healthy planet-Healthy Food) 

Пројекат који је започет школске 2014/2015. у оквиру пројекта „Развионица“,  од стране ученика и уз подршку наставничког тима. Циљ пројекта је подизање свести деце о здравој исхрани код куће и у школи и здравим стиловима живота. Све активности представљене су на блогу пројекта  http://teachermarica.wix.com/zdravaplaneta.

Овај пројекат се у школској 2016/2017. години изводи као међународни еTwinning пројекат. Наша школа је оснивач пројекта. Координатор је Марица Трајковић Антић. Учесници пројекта су ученици осмог разреда из Чокота и Насеља „Девети мај“, наставници физичког васпитања, биологије, историје, географије, француског и енглеског језика, ТИО и ликовне културе, као и ПП – служба.

Сам пројекат се заснива на међусобној размени искуства ученика, на сарадњи са европским партнерима и упознавању са њиховим начином исхране ученика. У школи ће се на часовима и ваннаставним активностима реализовати: мерење ученика, истраживања о начину њихове исхране и анализе резултата, презентације ученика и наставника, припремања здраве хране за Светски дан хране, израда разних материјала уз употребу ИКТ-а, сусрет са нутриционистом и још много других активности.

Презентација пројекта: https://sway.com/tu4vE2JMY8e_V-t_ 

Блог пројекта: http://teachermarica.wix.com/zdravaplaneta

                                                                                                                                                                                                                          Координатор и оснивач пројекта

Марица Трајковић Антић

План-активности-за-пројекат-Здрава-планета-здрава-храна

17.10.2016.  Светски дан хране

Светски дан хране, шеснаести октобар, обележен је трибином посвећеној здравој исхрани деце и здравим стиловима живота.
Најпре су ученици отпевали веселу песмицу о здравој храни, а затим су  наставници и ученици осмог разреда говорили зашто је важно хранити се здраво, о историји хране, врстама хране и гојазности код деце. Представљен је и пројекат Здрава храна, који се тренутно спроводи у нашој школи. Том приликом су се могли видети начини исхране европских земаља са којима сарађујемо и њихове активности спроведене на овом пројекту. На крају је уследио скеч ученика шестог разреда на поменуту тему.
Ова трибина ће бити одржана и у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању  у Нишу, 17. 10.  2016,  са намером да представимо како се у нашој школи обележава овај дан.

Добро нам дошли!

sv dan hr

17.10.2016. Светски дан хране – Регионални центар

Позив школама
Поштоване колегинице и колеге, 16. октобра је Светски дан хране, те вас позивамо да тим поводом
присуствујете и уколико желите учествујете својом презентацијом на трибини поводом обележавања овог
дана.
ОШ ,,Десанка Максимовић” сваке године обележава овај дан на различите начине, па смо желели да
разменимо искуства и размотримо начине подизања свести ученика о здравој исхрани, посебно исхране у
школи.
Na овој трибини представићемо:
 основне информације о Светском дану хране и разлогу његовог обележавања
 историју хране
 занимљивости о храни
 наша искуства, истраживања у оквиру eTwinning пројекта о исхрани деце
 разлоге важности здраве исхране и здравих стилова живота
 здраве домаћих, енглеске и француске рецепате и специјалитете , од којих ће неки бити изложени.
Реализатори трибине:
Наставници и ученици ОШ ,,Десанка Максимовић” из Чокота и насеља ,,Девети мај”- учесници пројекта.
Мр. Виолета Милосављевић, наставник биологије,
Марица Трајковић Антић, наставник енглеског језика, педагошки саветник и координатор пројекта
,,Здрава храна”
Иван Тасић, наставник историје
Трибина ће се одржати у понедељак 17.октобра 2016. у РЦ Ниш.

Capture

24.4.2017.  Посета Угоститељско-туристичкој школи

Сарадњу поводом пројекта „Здрава планета – здрава храна“ (Healthy Planet- Healthy Food) проширили смо и обиласком Угоститељско-туристичке школе у Нишу. Циљ пројекта је подизање свести ученика о важности здраве исхране и превентивном деловању путем здраве хране на здрав живот, здраве људе, а самим тим и здраву планету. Љубазни домаћини су нам показали школу, посебно кулинарски, посластичарски и услужни кабинет. Наши ученици су имали прилику да виде где и како се спрема здрава храна, дегустирају је, да поставе питања директору школе, професорима практичне наставе, као и самим ученицима, који су нам открили неке кулинарске тајне здраво припремљене хране, правилно избалансиране, као и значај умереног уноса калорија. Поред потребе пројекта, посета има значај и у реализацији активности професионалне оријентације са ученицима осмог разреда, који су заинтересовани за образовне профиле у овој школи. Ученици четвртог разреда (4-3) су љубазном домаћину припремили ускршња јаја, као извор здравља и основну животну намирницу, а у знак захвалности због међусобне сарадње и остваривања будућих заједничких иницијатива и партнерства.

FB_IMG_1492733541863

FB_IMG_1492733518214               FB_IMG_1492733524377               FB_IMG_1492733508172

10.5.2017. Гостовање нутриционисте др Мирослава Ракочевића

Пошто се у нашој школи спроводи пројекат “Здрава хрaна”, који има за циљ подизање свести ученика о важности здраве исхране и здравих стилова живота остварили смо сарадњу са Домом здравља Ниш и 10.5.2017.позвали у госте нутриционисту др Мирослава Ракочевића, специјалисту хигијене, који је одржао презентацију и одговарао на питања ученика и родитеља. Нутрициониста је ученицима предочио важност здравог начина исхране и објаснио им које последице може да проузрокује нездрава храна.

На трибину су били позвани и представници локалних продавница које продају ученичке ужине и тиме смо остварили успешну сарадњу на нивоу локалне заједнице.Они су исказали задовољство сарадњом и спремност да учествују у даљим акцијама које ћемо ускоро спровести у нашој школи током “Недеље спорта” и “Дана здраве ужине”.

Наиме, у њиховој продавници биће припрмљене здраве ужине тако да ће сваки ученик наше школе тога дана донети здрав оброк и тиме показати спремност да научено спроведе у дело.

Ученици првог и другог разреда су након презентације нутриционисте имали мали интервју са координаторком пројекта и на показали колико су заиста озбиљно схватили проблем деце која се нездраво хране.

Гостовање нутриционисте др Мирослава Ракочевића

 

IMG_2177

 

18342245_1776289535979489_8165826695661300585_n_(1)

18342414_1776290045979438_3331749799946888433_n

 

download                      

                         eTwinning – Еразмус+

eTwinning је заједница школа и предшколских установа у Европи.

eTwinning је платформa намењена особљу (наставници, директори, библиотекари, итд.), које ради у школама/ предшколским установама у једној од европских земаља учесница, за потребе комуникације, сарадње, развијања пројеката, размене и, укратко, ради осећаја припадности најузбудљивијој европској заједници намењеној учењу/подучавању.

Придружите се eTwinning заједници

 

 

2017/2018

Представљање еTwiningа и активности које смо спровели у оквиру пројеката 2017/2018.

18.1.2018. Наставничког већа је упознато да смо добили обавештење од ННС тима еTwinningа да је школа испунила неке од потребних захтева за пријаву за добијање ознаке еTwinning школе. Наставница Марица Т. Антић је представила могућности које ће школа имати добијањем ознаке eTwinning школе, што ће допринети препознатљивости квалитета наше школе на европском  нивоу као предводника у области дигиталне праксе, безбедности на интернету, иновативним и креативним притупима педагогији, подстицању континуираног професионалног развоја запослених као и подстицању сарадничких наставних пракси са запосленима и ученицима.и позвала наставнике да се укључе у активности везане за пријаву, како би обезбедили све потребне доказе и испунили захтеве. Наставничко веће је усвојило предлог.

еТwinning међународни пројекат

“Magical Christmas“aedc0c98

Magical Christmas је пројекат о прослави Божића у европским земљама, предвиђен за узраст деце од 3-13 година.

30.11. 2017. покренула га је Paola Amorelli, наставница института ICS “Vito Fabiano“, из Италије. У пројекту учествује 17 земаља и 61 наставник. Циљ пројекта је развијање језичких вештина енглеског језика код ученика.

На Тwinspace-у ученици постављају божићне честитке са разноврсним жељама за Божић које праве и пишу на часу енглеског језика, постављају песме које су написали и певали на матерњем и енглеском језику, уз употребу разноврсник ИКТ алата пишу о божићној традицији, магичној атмосфери и обичајима своје земље. На овај начин се упознавају са културом и обичајима европских земаља и прослављају заједно овај велики и значајан празник. Крајњи продукти сарадње свих земаља на пројекту ће бити објављен у заједничкој електронској књизи.

У овом пројекту у нашој школи учествовало је одељење 7-3 у сложенијим активностима (опис традиције, састављање песама, писањe састава o божићној магији), док су ученици 2-3 и 3-3 одељења правили и писали честитке, али и певали песмице посвећене овом празнику на матерњем и енглеском језику. Пројекат је реализовала наставница енглеског језика Марица Трајковић Антић.

 

2016/2017 

ПРОЈЕКАТ „Здрава планета-здрава храна“ (Healthy planet-Healthy Food) 

Пројекат који је започет школске 2014/2015. у оквиру пројекта „Развионица“,  од стране ученика и уз подршку наставничког тима. Циљ пројекта је подизање свести деце о здравој исхрани код куће и у школи и здравим стиловима живота. Све активности представљене су на блогу пројекта  http://teachermarica.wix.com/zdravaplaneta.

Овај пројекат се у школској 2016/2017. години изводи као међународни еTwinning пројекат. Наша школа је оснивач пројекта. Координатор је Марица Трајковић Антић. Учесници пројекта су ученици осмог разреда из Чокота и Насеља „Девети мај“, наставници физичког васпитања, биологије, историје, географије, француског и енглеског језика, ТИО и ликовне културе, као и ПП – служба.
Сам пројекат се заснива на међусобној размени искуства ученика, на сарадњи са европским партнерима и упознавању са њиховим начином исхране ученика. У школи ће се на часовима и ваннаставним активностима реализовати: мерење ученика, истраживања о начину њихове исхране и анализе резултата, презентације ученика и наставника, припремања здраве хране за Светски дан хране, израда разних материјала уз употребу ИКТ-а, сусрет са нутриционистом и још много других активности.

Презентација пројекта: https://sway.com/tu4vE2JMY8e_V-t_ 

Блог пројекта: http://teachermarica.wix.com/zdravaplaneta

                                                                                                                                                                                                                          Координатор и оснивач пројекта

Марица Трајковић Антић

План-активности-за-пројекат-Здрава-планета-здрава-храна

17.10.2016.  Светски дан хране

Светски дан хране, шеснаести октобар, обележен је трибином посвећеној здравој исхрани деце и здравим стиловима живота.
Најпре су ученици отпевали веселу песмицу о здравој храни, а затим су  наставници и ученици осмог разреда говорили зашто је важно хранити се здраво, о историји хране, врстама хране и гојазности код деце. Представљен је и пројекат Здрава храна, који се тренутно спроводи у нашој школи. Том приликом су се могли видети начини исхране европских земаља са којима сарађујемо и њихове активности спроведене на овом пројекту. На крају је уследио скеч ученика шестог разреда на поменуту тему.
Ова трибина ће бити одржана и у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању  у Нишу, 17. 10.  2016,  са намером да представимо како се у нашој школи обележава овај дан.

Добро нам дошли!

sv dan hr

17.10.2016. Светски дан хране – Регионални центар

Позив школама
Поштоване колегинице и колеге, 16. октобра је Светски дан хране, те вас позивамо да тим поводом
присуствујете и уколико желите учествујете својом презентацијом на трибини поводом обележавања овог
дана.
ОШ ,,Десанка Максимовић” сваке године обележава овај дан на различите начине, па смо желели да
разменимо искуства и размотримо начине подизања свести ученика о здравој исхрани, посебно исхране у
школи.
Na овој трибини представићемо:
 основне информације о Светском дану хране и разлогу његовог обележавања
 историју хране
 занимљивости о храни
 наша искуства, истраживања у оквиру eTwinning пројекта о исхрани деце
 разлоге важности здраве исхране и здравих стилова живота
 здраве домаћих, енглеске и француске рецепате и специјалитете , од којих ће неки бити изложени.
Реализатори трибине:
Наставници и ученици ОШ ,,Десанка Максимовић” из Чокота и насеља ,,Девети мај”- учесници пројекта.
Мр. Виолета Милосављевић, наставник биологије,
Марица Трајковић Антић, наставник енглеског језика, педагошки саветник и координатор пројекта
,,Здрава храна”
Иван Тасић, наставник историје
Трибина ће се одржати у понедељак 17.октобра 2016. у РЦ Ниш.

Capture

24.4.2017.  Посета Угоститељско-туристичкој школи

Сарадњу поводом пројекта „Здрава планета – здрава храна“ (Healthy Planet- Healthy Food) проширили смо и обиласком Угоститељско-туристичке школе у Нишу. Циљ пројекта је подизање свести ученика о важности здраве исхране и превентивном деловању путем здраве хране на здрав живот, здраве људе, а самим тим и здраву планету. Љубазни домаћини су нам показали школу, посебно кулинарски, посластичарски и услужни кабинет. Наши ученици су имали прилику да виде где и како се спрема здрава храна, дегустирају је, да поставе питања директору школе, професорима практичне наставе, као и самим ученицима, који су нам открили неке кулинарске тајне здраво припремљене хране, правилно избалансиране, као и значај умереног уноса калорија. Поред потребе пројекта, посета има значај и у реализацији активности професионалне оријентације са ученицима осмог разреда, који су заинтересовани за образовне профиле у овој школи. Ученици четвртог разреда (4-3) су љубазном домаћину припремили ускршња јаја, као извор здравља и основну животну намирницу, а у знак захвалности због међусобне сарадње и остваривања будућих заједничких иницијатива и партнерства.

FB_IMG_1492733541863

FB_IMG_1492733518214               FB_IMG_1492733524377               FB_IMG_1492733508172

10.5.2017. Гостовање нутриционисте др Мирослава Ракочевића

Пошто се у нашој школи спроводи пројекат “Здрава хрaна”, који има за циљ подизање свести ученика о важности здраве исхране и здравих стилова живота остварили смо сарадњу са Домом здравља Ниш и 10.5.2017.позвали у госте нутриционисту др Мирослава Ракочевића, специјалисту хигијене, који је одржао презентацију и одговарао на питања ученика и родитеља. Нутрициониста је ученицима предочио важност здравог начина исхране и објаснио им које последице може да проузрокује нездрава храна.

 

28.5.2017. „Дан здраве ужине“

Током „Недеље спорта“ у нашој школи је поред многобројних активности спроведен и „Дан здраве ужине“. Ученици су после завршених задатака на школском пројекту „Здрава планета-здрава храна“ и предавања нутриционисте показали да знају како би требало да изгледа њихова ужина у школи. Акција је подржана и од стране особља из продавнице у близини школе, у којој је тога дана припремљена здрава ужина и ученицима послужено лепо аранжирано воће.

http://https://desankamaksimoviccokot.edu.rs/2017/05/28/дан-здраве-ужине/

2015/2016

27.5.2016. Тематска недеља о очувању животне средине

У нашој школи читава једна недеља од 23. 5. до 27. 5., претворена је у тематску недељу о очувању животне средине. Те недеље су сви наставници у оквиру својих предмета план прилагодили овој теми и на различите начине се посветили еко-образовању. Поред тога било је и неких ваннаставних активности које су припремили наставници са својим ученицима.

У оквиру еTwinning пројекта „Save Nature Save Yorself” одржан је јавни час под називом ,,Чувајмо природу – Save Nature Save Yorself” . Учествовали су учитељи и наставници матерњег и страних језика. Како су многи песници и писци били инспирисани лепотом природе, њеним загађењем и очувањем, јавни час је био организован тако да ученици говоре стихове и приче о природи на различитим језицима. Циљ је био да пренесемо на ученике импресију писаца природом и подстакнемо их да и сами спознају њену важност и величину. Поред тога деца су приказала и своје цртеже са порукама о потреби очувања природе које су поставили свуда по школском дворишту.

О овој теми је писао и интернет портал “Грађанин”, што можемо погледати на линку испод.

Данас је Међународни дан заштите животне средине…

13310500_1242551189090947_7741737238838865217_n      13263775_1244463882233011_8503790215173914611_n

28.03.2015  Презентација и информације о еTwinning-у на Филозофском факултету у Нишу

Члановима друштва наставника енглеског језика и професорима Филозофског факултета на Филолошком факултету у Нишу наставница Марица Трајковић Антић одржала је презентацију еTwinningа и упознала присутне како да се пријаве и прикључе пројектима на овој платформи.и упутила наставнике како да се пријаве и прикључе пројектима на овој платформи.

Јануара 2015Презентација и информације о еTwinning-у на Наставничком већу

Наставница Марица Трајковић Антић је представила еTwinning Наставничком већу школе, одржала презентацију и упутила наставнике како да се пријаве и прикључе пројектима на овој платформи.