Тематска недеља о очувању животне средине

 

У нашој школи читава једна недеља од 23. 5. до 27. 5., претворена је у тематску недељу о очувању животне средине. Те недеље су сви наставници у оквиру својих предмета план прилагодили овој теми и на различите начине се посветили еко-образовању. Поред тога било је и неких ваннаставних активности које су припремили наставници са својим ученицима.

Како ћете деци указати на алармантно стање у нашој природи? Најбољи начин је показати им на терену. Једна група ученика је са својим наставницима природних наука посетила реку Јужну Мораву у близини наше школе у Чокоту. Деца су била радосна што шетају и друже се, али убрзо је уследио шок. Свуда уз пут, поред њива- депоније. Сама обала реке затрпана смећем, шутом и ископана багерима. Ужас! Све што је непотребно у домачинствиманашло је место поред реке.Као да не схватамо значај реке, као да је она нечија туђа, а не наша. Никада ни једно предавање на децу не би оставило већи утисак и побудило их на размишљање од једног дана проведеног у природи за коју су они сами рекли: ОВО ЈЕ ХОРОР ПРИРОДА. Иако је пре само неколико година корито Јужне Мораве очишћено, стање је опет катастрофално. Поребно је плански организовати одлагање отпада, а не само отклањање последица.

На другом крају у дворишту школе одржан је јавни час под називом ,,Чувајмо природу – Save Nature Save Yorself“ у организацији учитеља и наставника матерњег и страних језика. Како су многи песници и писци били инспирисани лепотом природе, њеним загађењем и очувањем, јавни час је био организован тако да ученици говоре стихове и приче о природи на различитим језицима. Циљ је био да пренесемо на ученике импресију писаца природом и подстакнемо их да и сами спознају њену важност и величину. Поред тога деца су приказала и своје цртеже са порукама о потреби очувања природе које су поставили свуда по школском дворишту.

И да се подсетимо речи нашег великана, а веома скромног човека Николе Тесле:

“Нема ствари која би била тако вредна проучавања као природа”.

 

О овој теми је писао и интернет портал „Грађанин“, што можемо погледати на линку испод.

Данас је Међународни дан заштите животне средине…

[Best_Wordpress_Gallery id=“9″ gal_title=“Темаска недеља о очувању животне средине“]