Светски дан шума

Годинама уназад у нашој школи обележавају се значајни еколошки датуми разноврсним активностима, како би се деци и одраслима указало на значај очувања природе. У годинама пандемије обележавање се сузило на активноссти које не захтевају масовност, али свакако и даље радимо на томе. Ове године дан шума и дан вода, веома значајни датуми обележени су на скроман и пригодан начин на часовима слободне наставе активности: чувари природе и екологија, где су ученици израдили паное. Паное које су деца направила могу се видети у холу школе и на друштвеним мрежама на фотографијама. Ученици старијег узрасста урадили су презентацију на те теме.

Светски дан шума обележава се 21. марта. Овај датум је установљен још 1971. године, када се обележавао као Дан шума, и то на иницијативу Европске пољопривредне конфедерације, како би се указало на значај дрвећа и истакле бројне користи шумске вегетације.

Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обележава и, временом, значај овог дана је почео да расте.

Наставнице биологије:

Виолета Милосављевић

Татјана Лазаров