Допис Министарства просвете – упутства за наставу у ванредном стању

Поштоване колеге,

У прилогу је допис Министарства у вези са планирањем и организацијом наставе на даљину у ванредном стању. Потребно је да се упознате са њим и поступате у складу са њим.

Одступања од онога што пише у допису, видљива су у делу ваших недељних оперативних планова.

Имајте у виду да су  ваши недељни оперативни планови  део недељног оперативног рада школе који се шаље Школској управи. Иако већина ради планове темељно и у складу са препорукама, ипак има и оних којима треба скренути пажњу на неке недостатке.

Молимо вас да обавезно планирате ТВ час уколико је предвиђен програмском шемом. С друге стране, немојте га планирати уколико га у програмској шеми нема (нпр. за ГВ).

Такође, ваљда копирајући послати пример, неки предвиђају да ученици раде вежбања у радним свескама за предмете за које не користимо радне свеске, односно за предмете за које радне свеске уопште и не постоје.

Позивамо вас, такође у складу са дописом, да водите рачуна о оптерећењу ученика. У оперативним плановима дешава се да су планирани домаћи задаци из великог броја предмета, много више него и у редовним условима.

Молимо вас да оперативне планове радите пажљиво и у складу препорукама, а не да само копирате послати пример (јер то је само пример – нелогично је такође да неки наставници/учитељи стално, из недеље у недељу за исте предмете користе аудио запис – опет аутоматско копирање примера).

Остала упутства можете видети у допису: Podrska nastavnicima, direktorima i strucnim saradnicima_pocetna iskustva