Tрибина о Доситеју Обрадовићу

У истуреном одељењу 9.мај, данас је одржана трибина о Доситеју Обрадовићу. Припремили су је ученици 8/4 и 5/5 са наставницама Оливером Раденковић и Јеленом Јовановић. Дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете од прошле школске године, налази се у календару важних датума који се обележавају у школама. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је препознало значај рада Доситеја Обрадовића , па је школама је предложено да у седмици од 11. до 15. априла 2022. године, у оквиру образовно-васпитног рада, а у складу са узрастом ученика, планирају активности и садржаје којима би се ученици упознали или подсетили на значај имена и дела Доситеја Обрадовића.

На иницијативу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, као Дан сећања изабран је дан смрти овог српског просветитеља – 10. април (по старом календару 28. март). Тај датум је изабран јер је у историографији једини релевантан датум, који се односи на Доситеја Обрадовића, а за који се зна да је поуздан.

Био је српски филозоф, просветитељ, реформатор и највећи српски књижевник XVIII века, али и најзначајнији заступник просветитељских идеја међу свим Јужним Словенима. Између осталог, творац је и идеје да се пише на народном језику, како би књиге биле разумљиве свима који тим језиком говоре. Истицао је значај врлина и вредности – као што су доброта, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање и сарадња.