Дежурство – обавештење

Поштоване колеге,

Подсећамо вас да је, нарочито у оваквој епидемиолошкој ситуацији, веома важно да се за време малих и великих одмора савесно дежура. У наставку се можете подсетити правила дежурања, а стручни сарадници и руководство школе ће пратити да ли постоје тешкоће при дежурству у матичној школи и издвојеним одељењима.

Из Правилника о понашању у ОШ „Десанка Максимовић“, Чокот

Члан 41.

На почетку смене дежурни наставници се, у складу са временским приликама тог дана, договарају о распореду, тј. месту на коме ће дежурати и то одмах уписују у Књигу дежурства. При распоређивању дежурних наставника треба водити рачуна о безбедности деце, односно да дежурни наставници у току школских одмора све време надгледају децу и контролишу ђачки улаз школе у време када је то предвиђено распоредом дежурства запослених.

Члан 31.

Дежурни наставник дужан је да:

  • брине о безбедности ученика,
  • уредно води књигу дежурства и у њу уз консултацију са осталим дежурним наставницима уписује промене које су од значаја за живот и рад у школи, уписује закашњења или  недолазак  наставника,
  • за време дежурства обезбеди несметано извођење наставе и стара се о понашању ученика у току свог дежурства,
  • обавести директора или помоћника директора  о недоласку наставника на наставу ради обезбеђивања замене,
  • сарађује са руководством школе и стручном службом у вези са обавештавањем наставника о битним стварима везаним за рад школе;
  • искључује електронску опрему у зборници  након  завршетка  наставе.

Члан 42.

За време малог одмора сви дежурни наставници дежурају у ходницима школе, а за време великог одмора и приликом уласка ученика у школу на почетку смене до почетка првог часа један дежурни наставник дежура код ученичког улаза.

Дежурни наставник напушта место дежурства у ходнику школе тек кад се увери да су сви наставници ушли у учионице. Уколико неко од присутних наставника касни на час, дежурни наставник је дужан да га опомене да је час почео.

Уколико неки наставник ненајваљено касни или одсуствује са наставе, дежурни наставници обавештавају о томе руководство школе, односно стручну службу. Уколико поменути нису у школи, дежурни наставници организују замену одсутног наставника.

Члан 43.

Књига дежурства попуњава се према упутству које се налази у самој Књизи дежурства.

Наставници који дежурају у првом делу смене дужни су да упишу све ванредне ситуације које су се десиле за време њиховог дежурства. Уколико није било ванредних ситуација, не уписују ништа.

Наставници који дежурају у другом делу смене уписују ванредне ситуације које су се десиле за време њиховог дежурства. Уколико није било ванредних ситуација током читаве смене, то констатују у Књизи дежурства.

Члан 44.

Дежурни наставници одговорни су за безбедност ученика.

Одговорност у случају угрожености безбедности ученика је појединачна – одговара онај наставник који није поштовао правила дежурања (није био на месту дежурства, те зато није спречио угрожавање безбедности).