Мере превенције

Сви у школи су обавезни да се придржавају општих мера превенције:

  • редовно прање руку сапуном и водом или употребу средстава за суво  прање/дезинфекцију руку на бази најмање 70% алкохола;  
  • респираторна хигијена (у случају кијања и кашљања покривање уста и носа надлактицом или папирном марамицом коју одмах након употребе треба бацити у канту за отпатке и обавити хигијену руку прањем водом и сапуном или дезинфекционим средством на бази алкохола);  
  • физичка дистанца (одржавање удаљености од саговорника од најмање 1, а пожељно 2 метра; физичка дистанца током активности које се одржавају у учионици није неопходна међу децом, физичка дистанца у свлачионицама међу децом треба да буде 1 метар).

Ученици, наставно и ненаставно особље не треба да долазе у школу уколико имају било који од следећих симптома или знакова сумње на COVID-19 (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив).  

Ученици, наставно и ненаставно особље не треба да долазе у школу уколико су идентификовани као блиски контакти особе оболеле од COVID-19 у породици или домаћинству, већ треба да остану у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана.  

Ученици, наставно и ненаставно особље који су се јавили лекару у матичном дому здравља због појаве симптома или знакова који могу указивати на COVID-19 не треба да долазе у школу док чекају резултат тестирања, односно док не добију негативан резултат тестирања на COVID-19. 

Родитељи треба свако јутро да својој деци пред полазак у школу провере телесну температуру и присуство других симптома и знакова који могу указивати на COVID-19.  

Ученик треба да носи маску од уласку у школу па све до доласка до своје клупе. 

Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора. 

Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет. 

Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али се свака маска мора користити на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. 

Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена. 

Није дозвољено мењање маски међу ученицима.

Употреба заштитних маски за родитеље и све друге посетиоце у школским установам је обавезна током боравка у затвореном простору, с тим да је неоходно редуковати број посетилаца и омогућити посету само у случају неопходности.

Особе које доводе ученике у школу не улазе у школу већ прате ученике до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где ученике млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.