Google Meet – објашњење

Поштоване колеге,

у последња три дана сам примио много сличних жалби на рачун овог сервиса и наше школе.

Прво што мора да знамо то је да разликујемо два сервиса, google meet и google classroom.

Google classroom је сервис који нам омогућава да деци постављамо, материјале, проверавамо њихово знање, групишемо их по учионицама…

Google meet је сервис који је  сличицом тј. иконицом као на слици испод повезан са учионицом и он нам служи да уђемо у један заједнички видео разговор са свим корисницима (ученицима) у тој учионици.

Најлакши начин уласка на групни разговор у учионици са ученицима преко овог сервиса је кликом на ову иконицу тј. пречицу са слике.

1

При првом уласку на мит (једном у току школске године) потребно је креирати линк мита који је увек исти и не мења се и то се више не ради јер је од тада линк увек исти. Креирање се врши кликом на: Generate Meet link.

На слици изнад се види да линк није генерисан и потребно га је генерисати како би сви у једној учионци могли да користе овај сервис.

Овако би требало да изгледа након генерисања као на слици испод.

2

Кликом на овако генерисан линк добијамо приказ као на слици испод и ми смо на корак до видео разговора са децом.

4

Кликом на Join now/ Уђи отварамо видео разговор са децом која могу и пре нас да се улогују на видео разговор кликом на исту иконицу на њиховим налозима и учионици.

Пошто је обавезно да часове држимо у реалном времену, разредне старешине треба да обавесте децу да су деца у обавези да за време почетка часа буду укључена на меет и чекају да се наставник укључи.

Уколико се наставник одлучи да ће час држати у реалном времену али само као писани разговор(не видео) на даљину онда је у обавези да децу обавести да ће се само дописивати и да неће бити видео разговора.

Како деца не би била оптерећена разним видовима комуникације молим вас да их обавештавате само на гугл учионици јер су у обавези да је за време наставе прате.

ВАЖНО: ОБАВЕСТИТЕ ДЕЦУ ДА НЕ МЕЊАЈУ ИМЕНА И НЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ СЕ ЛАЖНИМ ИМЕНИМА НА ГУГЛ УЧИОНИЦИ ЈЕР СЕРВИС БЕЛЕЖИ СВЕ ПРОМЕНЕ И ВРЛО ЈЕ ЛАКО УТВРДИТИ О КОМЕ СЕ РАДИ.

Уколико неко од наставника не успева да се снађе, стално сам у Чокоту преподне и могу да објасним све што треба.

Срдачан поздрав, Филип Клаин.