21
SEP
2020

Међународни дан мира

Драги ученици и поштовани наставници,

Данас се обележава Међународни дан мира који постоји од 1981. године када су чланице Уједињених нација усвојиле декларацију о обележавању тог дана. Први пут је обележен 1982. године, трећег четвртка у септембру и тако је било све до 2001. године.

Генерална скупштина Уједињених нација, посебном резолуцијом 2001. године прогласила је Међународни дан мира – 21. септембар и обавезала свет да тога дана у години бар мисли о миру и да га обележи разним скуповима, манифестацијама, маршевима мира и концертима.

“Нека мир превлада на Земљи, бар један дан мира и ненасиља” – тако гласи универзална порука 21. септембра, Међународног дана мира, а све земље и народи позвани су резолуцијом да славе мир и дају допринос да он овлада светом.

Од 2001. године Међународни дан мира добија своје место не само у календару Уједињених нација, већ га обележавају бројне организације и појединци широм света. Звук звона и минут ћутања тачно у подне постали су већ традиција у згради Уједињених нација у Њујорку.

Звоно мира је 1954. године Уједињеним нацијама у Њујорку поклонило Удружење Уједињених нација из Јапана, а изливено је од новчића које су скупила деца из 60 земаља.

Наша школа, такође, негује традицију слободарских,  мирољубивих  и хуманистичких идеја кроз бројне активности ученика и њихових учитеља и наставника.

Драги другари,

Ове године обележавамо Међународни дан мира у ванредним околностима. Нико од нас не може све, али свако може учинити понешто и зато традиционално направимо ветрењаче мира које ће одувати корону са наше планете!

Срдачан поздрав,

Вршњачки тим

 Hits : 423