Европски дан језика, 26. септембар

Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine na inicijativu Saveta Evrope u Strazburu (Francuska). Tradicionalno se obeležava 26. septembra u 47 država članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija. Neki od ciljeva obeležavanja Evropskog dana jezika jesu podržavanje celoživotnog učenja jezika i promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope.
Tradicija obeležavanja Evropskog dana jezika u školi „ Desanka Maksimović“, u kojoj se kao drugi strani jezik uče engleski, francuski i nemački jezik, je duga desetak godina i obeležava različitim aktivnostima.
Jedna od ovogodišnjih aktivnosti je i predstava „Čarobnjak iz Oza“ na engleskom jeziku koju su pripremili učenici petog, šestog i sedmog razreda iz izdvojenog odeljenja u naselju 9. maj sa svojim nastavnicama Lidijom Krstić i Tatjanom Jovanović. Cilj je da se putem učestvovanja u dramskim aktivnostima dodatno promoviše značaj učenja stranih jezika koji pored mogućnosti komuniciranja sa ljudima drugih nacionalnosti, pomažu da budemo otvoreniji prema njihovim kulturama, potpomažu mentalnu fleksibilnost, omogućavajući nam da proširimo vidike i sagledamo stvari iz druge prerspektive. Ljudi koji samouvereno mogu da komuniciraju sa članovima drugih kultura imaju veće predispozicije za toleranciju.
Svojim prisustvom su i predstavnice EU info kutka iz Niša upotpunile ovu manifestaciju. Učenici su tom prilikom imali mogućnosti da urade niz zanimljivih kvizova koji su se ticali poznavanja geografskih i istorijskih činjenica o starom kontinentu – Evropi.

[Best_Wordpress_Gallery id=“117″ gal_title=“Европски дан језика, 26. септембар“]