Тематска недеља: Заштита животне средине

У нашој школи је од 25. до 28. априла реализован велики број активности у оквиру тематске недеље посвећене заштити животне средине. У спровођењу ових активности учествовали су ученици свих старијих разреда, а повод за организацију тематске недеље је био значајан еколошки датум, Дан планете Земље (22. април).
У оквиру наставе биологије у осмом разреду ученици су добили задатак да обиђу природу у близини својих насеља и забележе стање у њој. Резултат тог увида биле су слике смећа, отпада од различитог материјала поред река, њива и путева. Ученици су били запрепашћени оним што су тамо затекли, јер нису били довољно упућени у оно шта се догађа у њиховој околини. Као завршни резултат обављеног истраживања добили смо прегршт прелепих презентација и филмова у њиховој режији и са њиховим коментаром. Ученици наше школе су показали да су постали свесни проблема које има планета Земља, и да су почели да размишљају о томе како овај проблем може да се реши.
На часовима француског језика израђени су панои, а на часовима енглеског језика на тему заштите животне средине говорило се кроз игру асоцијација и квиз. На ову тему био је и огледни час у првом разреду, у циљу упознавања ученика са значајем пчела за свеукупни живот на планети Земљи.
На часовима математике ученици петог и осмог разреда бавили су се задатом темом тако што су гледали анимирани филм о очувању животне средине и решавали задатке (откривањем слагалица), као и приказивањем слика осне симетрије у природи. Ученици седмог разреда могли су да погледају кратке филмове на тему одрживог развоја и очувања планете Земље, као и едукативни филм „Планета Земља то си ти“, али и да откривају везе између круга и природе кроз фотографије. Петаци су припремили изложбу слика осне симетрије у природи.
На часовима географије посебан акценат стављен је на ову тему у оквиру обраде региона и држава. На часовима историје причало се о историјском континуитету загађења и развоја свести о значају здраве средине и њене заштите.

Ученици петог и седмог разреда су на часовима грађанског васпитања погледали презентацију „Људска права – може ли појединац мењати свет?“. Након презентације разговарали су о теми, а после тога изашли у школско двориште и сакупљали отпад (папириће, кесе, пластичне флаше…). На часовима у шестом разреду говорило се о одговорности за очување животне средине у локалној заједници, односно местима из којих долазе наши ученици.

На почетку часова физичког васпитања сакупљани су отпаци који су бачени ван канте, и то тако да се изврши селекција отпада, па су у посебне канте одлагани органски отпаци, као и они папирнати и пластични.

[Best_Wordpress_Gallery id=“98″ gal_title=“Тематска недеља: Заштита животне средине“]