Угледни час из предмета Руке у тесту и Физике „Магнети“

У среду 21.12.2016. године, у одељењу 3/2 у Деветом мају одржан је угледни час из предмета Руке у тесту и Физике на тему „Магнети“. Реализатори часа су биле наставница физике Марина Најдановић Лукић и учитељица Ивана Зец.
Нисмо одолели празничном расположењу, тако да је час започео новогодишњим жељама ученика. Ученици су имали задатак да напишу новогодишње поруке и да их помоћу магнета за фрижидер „закаче“ негде у учионици. Вођени животним искуством и неким знањем о магнетима, ученици су у учионици имали задатак да пронађу гвоздене предмете где би закачили своје поруке. Били су веома успешни у својој игри „тражења“, а учионица је била украшена лепим новогодишњим жељама.
Кренули смо даље да истражујемо. У групама су ученици испитивали које материјале магнет привлачи, а које не привлачи. Грешили су и давали тачне одговоре, тако да смо заједно дошли до нових сазнања. Други оглед је био нарочито занимљив. Били су пресрећни када је свака група добила по пар малих колица и ваљкасте магнете. Играли су се „аутића“ и радовали. Успеле смо кроз игру да их подстакнемо да закључе када се два магнета привлаче, а када одбијају, и да то представе сликом. Заједнички рад је био један теретни возић, у чијим вагонима су магнети, везани самом магнетном силом.
На крају часа ученици су могли да приђу, погледају „кутак са магнетима“ и упознају се са применом магнета у свакодневном животу. Имали су прилику да виде и опипају магнетни шах, магнетне коцке, ташну и новчаник са магнетном копчом, компас, магнетни чистач акваријума, различите облике магнета…
Ученици су рекли да су се на часу лепо провели и забавили, и да једва чекају следећи пут. Колегама се допао час и уживали су у експериментима.
Марина Најдановић Лукић, наставница физике и Ивана Зец, учитељица

[Best_Wordpress_Gallery id=“90″ gal_title=“Угледни час „Магнети““]