Недеља научника (ФОТОГРАФИЈЕ)

Трећа недеља новембра била је у знаку науке и научника. Ученици старијих разреда су у оквиру редовне наставе, али и ваннаставних активности уз помоћ наставника организовали  презентације, огледе, трибине, приказе научника из различитих научних дисциплина, а у оквиру обавезних наставних предмета.

Током ове тематске недеље у нашој школи је било као у кошници пуној заједничке, позитивне и стваралачке енергије: правили су се панои, писало се и цртало, украшавали су се ходници, учионице и хол, изводили су се огледи, читало се, осмишљавало и циљано разговарало.

Најважнији и најлепши исход ове наше целонедељне активности био је у томе што су се испреплеле различите научне дисциплине и вештине, упознали смо неке  научнике и њихова позната и мање позната  интересовања: прелепу античку математичарку Хипатију и Милутина Миланковића као песника, ученици су рецитовали његову песму о Мики Аласу, врсном математичару, музичару, пасионираном риболовцу. Ови научници су, такође,  послужили и као сликарски модели  чији су портрети били изложени у холу.

Чланови драмске секције су 19. новембра извели драмски приказ „ Наши језички генији“ који је био замишљен као ТВ емисија у којој су гости били: Свети Сава, Доситеј Обрадовић, Сава Мркаљ и Вук Караџић. Ова необична емисија у форми вођеног разговора објединила је целокупну тематску активност прераставши у трибину укључивањем публике у дискусију о томе да непролазна научна дела повезују векове, континенте, различите науке, знане и незнане људе наше планете.

У оквиру „Недеље научника“ 19. новембра учитељ Владица Тошић одржао је огледни час из српског језика „Прве лего научнице – научници и играчке“, обрада текста из Малог политикиног забавника.

Бројне активности, презентације, квизови  на часовима: географије, хемије, историје, страних језика о Милутину Миланковићу, Јовану Цвијићу, Николи Тесли, Марији Кири, Димитрију Мендељејеву, браћи Рајт, Гутенбергу, Бенџамину Френклину  подсетили су све нас на њихову огромну улогу у креирању историје и мењању света.

Наставници Стручног већа природних и техничких наука су заједно са ученицима седмог разреда, приказали највећа открића Николе Тесле, Марије Кири, Милеве Марић, Јосифа Панчића и других научника чија су открића и проналасци променили свет.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=“2″ gal_title=“Недеља научника“]