Шести разред – ликовна култура

24 Ликовне технике и материјали – фото-колаж и папир-маше

Колажирајте са фотографијама , исечцима из новина и часописа, можете и доцртавати оловком ,дрвеним бојицама,и темперама елементе портрета . Креативно је ,уживајте.  Радове шаљете најкасније до 24.3

 

Драги ученици,

Следећа тема коју обрађујемо је свет уобразиље. У својим радовима ослонићете се на машту, снове, фантазије. Али такође можете користи и ликове из већ постојећих митова, прича, бајки и слично.

У линку вам шаљемо мало детаљније објашњење као и слике како бисте се што боље упознали са наставном јединицом и лакше изразили на својим ликовним радовима. На овом раду немогуће постаје могуће, све је дозвољено. Материјал који можете да користите је по избору, бојице, темпере, дрвене оловке, туш, колаж. Такође можете да комбинујете више врста материјала.

https://sllikovnica.wordpress.com/category/6-razred/

Julie Filipenko | Imagination art, Art, Limited edition prints

Surreal Paintings Ripping Through the Canvas | Surrealism painting ...

ArtBaazar on Twitter: "ARTIST OF THE WEEK - Shiv Kumar Soni Shiv ...

The Monster Project

Dóra Pernyész - Childhood's Dream: Adventures in Wonderland ...

Surrealism History - HISTORY

Yuumei

Top 9 Children's Books Illustrators

The Importance Of Imagination

art-K - Weekly Art Classes for Children aged 6 - 16

Children Book Illustrations: Breathtaking Examples for Inspiration

Weeping Woman', Pablo Picasso, 1937 | Tate

Рок за предају радова је 18. април.

Срећан рад!

 

КАЛИГРАФИЈА И ТИПОГРАФИЈА

Драги шестаци,

најпре да се позабавимо терминологијом која може изазвати забуну. Одмах на почетку да разјаснимо да КАЛИГРАФИЈА није исто што и лепо писање и није синоним за ТИПОГРАФИЈУ. У ширем смислу типографија обухвата следеће гране вештине писања и дизајна: калиграфију, лепо писање, штампу, дизајн логотипа (то смо сетите се већ радили), дизајн плаката, постера, писане графите итд. Некада се међу свим овим појмовима знала јасна граница, међутим, развојем штампарских машина-преса, развојем рачунара и напреднија техника довели су до тога да се ови појмови међусобно прожму и тако се створи читав систем посвећен словима и писању, како ручном тако и електронском.

Најстарија техника вештине писања-исцртавања слова је калиграфија. Код нас често се назива и краснопис. Међутим није довољно да имате леп рукопис да би себе сматрали калиографом. Потребни су прецизност, стрпљење, таленат, оштро око као и најфинији рад са пенкалом, пером и тушем (мастилом), оловком. Дигитална калиграфија изискује мање напора јер није потребно да изнова и изнова исцртавате исто слово али то онда нема исту вредност као ручно исписана слова.

Umetnost-lepog-pisanja-4

Umetnost-lepog-pisanja

Umetnost-lepog-pisanja-2

Umetnost-lepog-pisanja-6

Umetnost-lepog-pisanja-5

Када говоримо о рукопису доста људи је склоно да занемари свој рукопис што је уједно и лични печат сваког од нас.

Вежбом коју ћете радити вратићемо се рукопису-краснопису, нарочито у данашње време када се све дигитализује.

Испод је видео клип који ће вам помоћи да видите на који начин би требало да почнете ваше вежбе.

Прво изаберите текст, то може бити и песма, одломак из књиге или нека кратка прича. Вежбајте у свесци са линијама тушем и пером, и обавезно остављајте један празан ред између сваког исписаног реда. Не стављајте превише туша да се не би разлио са пера по папиру. У сваком случају вежбајте што је могуће више и видећете да ће вам сваки следећи текст који будете исписивали бити бољи од претходног.

Постављени су и видео клипови са исписивањем слова професионалним пером за калиграфију. Како ви немате те врсте пера радићете са оним које имате а видеа погледајте да се упознате и са калиграфијом.

Радове шаљите до 19. маја.