Угледни час из српског језика и ликовне културе: „Писање и израда новогодишње честитке“

У понедељак 26.12. 2016. године у Основној школи „Десанка Максимовић“ одржан је угледни час на тему: „Писање и израда новогодишње честитке“. Организатори су били наставница српског језика Оливера Раденковић и наставница ликовне културе Ина Драгосављевић. Угледни час је одржан поводом новогодишњих празника, а учествовали су ученици 6-4 разреда и група ученика 8-3 разреда.
Час је започео песмом о поштару, а ученици Никола Денић и Петар Недељковић су били поштари. Они  су поделили новогодишње честитке које су добили од  другова из 6-5. Потом су ученице осмог разреда Кристина Нешић и Марија Стојиљковић приредиле презентацију о томе како се пише новогодишња честитка и о којим правописним правилима треба водити рачуна када се пишу честитке. Ученици су научили  да се празник Нова година пише великим словом када се честита празник, а када се честита наступајућа година пише се малим словом. Ако се некоме формално обраћамо треба користити заменицу Ви и Ваш и обавезно је писати великим словом.
У другом делу часа ученици су уз новогодишње песме од најразличитијег материјала, правили честитке од папира, али и глогстер и имејл-честитке. Жири је  је на крају часа изабрао три најлеше честитке и наградио их похвалницама. Учесници и посетиоци часа су уживали и смејали се док су ученици на 24 различита језика честитали једни другима нову годину. Наставнице су  на крају часа изненадиле ђаке  новогодишњим честиткама које су специјално израдиле за сваког од њих. Пробуђен је празнични дух и научено је да је традиција прављења и писања честитки неправедно запостављена у ери технике.
Општи утисак свих учесника часа је да је час био веома успешан и да су сви уживали.

[Best_Wordpress_Gallery id=“82″ gal_title=“Угледни час из српског језика“]