Платформа „Чувам те“

Поштоване колеге,

У наставку је мејл који смо добили од Министарства просвете.  У складу са поменутим мејлом, накнадно ћете бити обавештени о терминима и организацији Наставничког већа, родитељских састанака, као и начинима информисања ученика. Презентација која се помиње у мејлу биће вам накнадно послата.

Поштоване колеге/нице,

Будући да је 19. маја 2023. године почео са радом електронски систем пријаве насиља за грађане, надлежне органе и установе у оквиру Националне платформе „Чувам те“, коју је формирала Влада Републике Србије ради превенирања насиља које укључује децу, прослеђујемо допис како би све образовно-васпитне установе путем Националне платформе пријављивале трећи ниво насиља Министарству просветеодносно надлежној школској управи, а у складу са прописаним процедурама. 

Са циљем информисања о свим могућностима које пружа Платформа, потребно је да у наредном периоду директори установа организују састанке наставничког већа, родитељске састанке и релевантне активности за информисање ученика. 

Очекујемо да у наредне две недеље обезбедите услове да установа организује родитељске састанке за све родитеље на којима ће бити подељени флајери за пријаву насиља на Националној платформи ,,Чувам те“. Такође, имајући у виду трагедију која се догодила пре две недеље у једној од наших школа, шаљемо презентацију која је намењена запосленима, пре свега одељењским старешинама и која се може допуњавати у складу са потребама школе.

Садржај презентације за одељењске старешине и родитеље:

  • два слајда представљају инструкције за одељењске старешине за реализацију родитељског састанка,
  • осам слајдова садрже информације за родитеље о Платформи ,,Чувам те“ и поступању са децом у кризним ситуацијама,
  • додатни слајдови које ћете у установи припремити и указати родитељима шта сте као установа предузели ради унапређивања безбедности ученика и превенцији насиља.

Унапред се захваљујемо на сарадњи,

Министарство просвете